Bokens Dag

ImageAlla barnen på Förskolan i Nakamtenga samlades på stora terrassen. Tätt intill varandra i fina rader satt alla 90 barnen. Framför dem på en matta låg högar med böcker.

Idag, berättar en av lärarna, har vi något att fira. Något vi aldrig firat förut. Kan det vara jul? Ramadan? Kan det vara kvinnodagen? Nej, det var ju nyss. Idag firar alla Bokens Dag! Det är något viktigt att fira!

– Vem har en bok hemma?

– Min bror har en bok, en skolbok, säger ett barn.

– Min mamma (som är en av lärarna på förskolan) lånar böcker på förskolan och läser för mig och min syster på kvällarna, berättar ett annat.

Ingen mer har böcker hemma.

– Har ni läst böcker någon gång? Jaaaa, ropar alla barnen. Varje dag då vi äter frukt, läser Tantie en bok för oss.

Tantie, som alla ”fröknar” kallas, berättar om arbetet bakom en bok. Om författare. Illustratör. Om alla inblandade i att tillverka böcker. Tantie visar hur man måste vara aktsam om böcker. Ren om händerna. Hålla utan att vika, riva eller skrynkla sidorna.

– Får man äta samtidigt som man håller i en bok? Neeeej, då blir boken kladdig. Man måste vara reeeen, svarar barnen i munnen på varandra.

Ett barn kommer fram och visar hur man håller boken, bläddrar försiktigt och tittar på sida efter sida. Han smånickar, som om han läste och ser väldigt nöjd ut.

Barnen får ta med sig varsin hög till sina klassrum. De sitter sedan i läshörnan och tittar i böckerna. Några barn får bläddra i gamla svenska veckotidningar. Det är också en träning att hålla en tidning hel och fin. Det är lite högtidligt att själva få hålla i de fina böckerna. Alla barnen ser allvarliga och koncentrerade ut. När de tittat färdigt i en bok byter de med kompisarna. Några barn ”läser” högt eftersom de känner igen böckerna som de lyssnat på flera gånger. Andra kryper då intill och lyssnar och fyller i berättelsen.

Tantie berättar att vi ska starta ett bibliotek dit alla barn får komma och läsa. Där ska finnas böcker för alla barn. För små barn, stora barn och för vuxna.

– När våra vänner i Sverige läst färdigt sina böcker på franska och på engelska kanske vi kan vi få använda dem här. Tantie Eva ska packa en container och då kan hon skicka med böcker till biblioteket, Yennenga Bibliothèque. Bra, eller hur och vad säger vi då?

– Merciiiiii, ropar barnen!

Eva

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s