Glädje!

Image 

– Titta Eva, titta på träden, säger Evelyne då vi är ute och cyklar. Se hur stora grenar huggs bort. Träden deformeras och ibland dör de bara. De eldas upp eftersom man måste laga mat. Finns inga torra grenar att plocka på marken längre.  Det blir längre och längre mellan vedpinnarna. Jag är så glad för gasspisen jag fick för ett par år sedan.  Kan inte nog förklara vad den betyder för mig, fortsätter Evelyne.

Nu har ytterligare 6 lärare på förskolan fått efterlängtade gasspisar. Enkla spisar. En 6 kg gasflaska med metallstomme där man sätter grytan. Vi satt på skolans terrass och monterade spisarna. De som redan använt gasspisar höll en lektion som innehöll en hel del skratt, förmaningar och förklaringar.  

 – Berätta, säger jag, tala om vilka fördelar gasspisen har framför vedeldningen?

– ALLA påstår de erfarna i mun på varandra. Ingen av oss kan tänka sig att laga mat på öppen eld igen. Hygien, hastighet, ingen rök i ögonen, inga sotiga grytor att skura rena, ingen smutsig ved att plocka med, inga brända ben, förklarar Pauline. Lättarbetat vid alla tider på dygnet. Det går att laga mat även då det regnar och blåser eftersom man kan vara inne. Våra män tycker det är roligt att laga mat då det blivit så enkelt, fyller Germaine i.

– Vi vet redan alla fördelar, säger Perpetue och ler med hela sig. Vi behöver verkligen inte övertygas. Detta är så fantastiskt att få vara med om. 

 Att skruva åt rätt håll. Inte för löst och inte för våldsamt hårt är något man måste träna på. Att inte vara rädd, men ha respekt för kraften i vad gas kan åstadkomma om man handskas illa är viktigt.  Skruva på lite gas och samtidigt sätta en tändsticka på rätt plats är lite knepigt första gångerna. För att kunna reglera lågan och samtidigt hålla den vid liv fodras träning. 

Vi skrev med krita på cementgolvet och gjorde en ekonomisk uträkning av hur mycket ved kostar i förhållande till gas. Veden kostar just nu 3,3 gånger mer än gas. Det blir mycket pengar på ett år. Så tydligt och självklart att alla, alla borde äga en gasspis.

 Var och en av de nya spisägarna satte en gryta med vatten på spisen. De fick alla samma mängd vatten i grytorna. Alla blev mycket glatt överraskade och förvånade då vattnet kokade så snabbt. De la några strån citrongräs i grytan och lät det dra en stund. Alla fick en mugg citronte med mycket socker. Det var uppfriskande och gott. 

Jag hintar Pauline, som leder spiskursen, om att hon måste låta dem ta isär alla delarna och sätta ihop igen. Spralliga Alphonsine säger : Ja, jodå om det finns mer socker så….!

OK, det blir en omgång citrongräste till. Jag går hem och hämtar mer av det goda bruna burkinska sockret.

 Alla lastar sina spisar på cyklarna och vill hem för att få prova sina nya dyrgripar. Edith för talan och uttrycker allas innerliga tack till dem som skänkt spisar. Kanske de som gett en spis inte ens vet vilket värde en sis har för oss här i Nakamtenga.  Framför vårt varmaste tack från oss alla, avslutar Edith med ett stort leende.

Det är kanske så att vi i Sverige inte kan sätta oss in riktigt i hur fullständigt omysigt det är att laga mat över öppen eld.  

– En spis kostar 450 sek. 

Eva

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Glädje!

  1. Eva! Du skriver otroligt bra! Det är så kul att läsa om ert arbete och man blir inspirerad. Tack för läsglädjen:) Jag har inte träffat dig, men väl din dotter. Och det är något utöver det vanliga. Jag har fått äran att samarbeta med henne i ett par projekt (dammenoch plan vivo hittills) och den livsglädje som hon skapat i mitt liv går inte att beskriva i ord. Att få ta del av det som ni skapat tillsammans med era vänner i Nakamtenga är verkligen något extraordinärt och något som får oss vanliga människor att stanna upp och beundra. Ni gör inte bara något beständigt i Nakamtenga, utan även här i Sverige. Tack, tack, tack, och åter TACK! Alexandra Buttazzoni

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s