Rent och Frächt

ImageBarnen på förskolan i Nakamtenga, Burkina Faso, vet var man lägger sina sopor. De har alla tränat under hela sin förskoletid. Vi återanvänder svarta hinkar, som det i Sverige sålts snittblommor i. En plasthink för det som är brännbart. Vår ”Vaktis” Adama tar hand om det som ska eldas upp. Han eldar på kvällen då det slutat blåsa. En plasthink för kompost. I skolans trädgård finns en kompostgrop. Barnen turas om att få gå och tömma hinken med skal efter fruktstunden. En för glasbitar. En för metallskrot, som vi tar med till en som tillverkar grytor. Kapsyler från öl och läskflaskor använder vi till matteträning och olika spel. Glaset är svårast att hantera.  All plast återvinns och blir till linjaler, hinkar mm. Numera kan vi lämna våra gamla trasiga plastföremål i Ziniaré 5 km bort.

 Fråga en 5-åring i Nakamtenga varför man inte får slänga plastpåsar i naturen. Barnen förklarar att åsnor, grisar, får och getter tuggar på dem och sväljer dem. Glas, metall och gamla trasiga kläder kan också hamna i djurens magar och göra djuren sjuka och till och med döda dem. Hemma blir föräldrarna uppmanade av sina barn att använda papperskorg och komposthink i stället för att slänga allt på marken.

Barnen på förskolan har i alla år plockat skräp. Även utanför skolgården. Ibland har vuxna frågat vad vi gör, då barnen går på ett led som på skallgång och plockar skräp. Några kommentarer har varit: Har ni inget att göra? Vad lär de sig på att plocka skräp? Jaja, det är bra att barnen får lära sig, säger någon annan med en suck. Lärarna har tålmodigt uppmuntrat och tränat barnen att fortsätta hålla snyggt på vägen fram till skolan. Sista biten framför skolan är alltid ren varje morgon barnen kommer. Det blir en trivsam vana att hålla snyggt och se sina skola och omgivningarna rena.

 Varje lördag morgon samlas alla lärarna med ett stort gäng kvinnor för att städa Nakamtenga. De går från kvarter till kvarter och snyggar upp.  Sliter upp alla gamla kläder som trampats ner i marken. Plast samlas i sina hinkar. Det sopas, bränns och dammet yr runt alla. Den som har en kvast använder den. Andra bryter risiga grenar och sopar med dem. Då dagens utvalda kvarter är städat samlas alla under ett av soltaken framför skolan. Det blir upprop för att hålla koll på vilka som kommit. Man frågar efter den som saknas. Information om veckans viktiga händelser förmedlas. Någon av lärarna håller ett pass av nödvändig hygienundervisning. Varför får man inte slänga gamla batterier i komposten? Varför ska man inte elda plast tillsammans med ved då man lagar mat? Det brinner ju så snabbt och bra….  Varje vecka samlar kvinnorna in 100 cfa var 1.40 sek för att ha en kassa. Ur den tar man om någon behöver inköpas för verksamheten. Nya kvastar t.ex.

 Eva

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s